Komunitná nadácia Zdravé mesto otvorila tento Blog, aby vytvorila priestor pre tých, ktorí majú radi naše mesto a zaujímajú sa o jeho históriu. Veríme, že sa nám podarí predstaviť zaujímavé, pekné a možno i kontroverzné miesta a momenty z histórie Banskej Bystrice. Cez uverejňované príbehy a povesti z histórie mesta chceme rozvinúť diskusiu o tom, aká bola Banská Bystrica a jej obyvatelia, aká je a aká môže byť. Budeme radi, ak vás zverejňované príspevky budú motivovať k premýšľaniu o tom, v akom meste chceme žiť dnes a v budúcnosti, čo nám chýba, čo môžeme a chceme urobiť, aby sa nám tu žilo dobre.

štvrtok 23. júna 2011

ČO BOLO? Ako môžu Bystricu vnímať deti

Víťazný príspevok zo súťaže "Čo bolo..". Je pravdivý?


Medená Bystrica
5.B, ZŠ Trieda SNP 20



Sme žiaci 5. B triedy na ZŠ, Tr. SNP 20 v Banskej Bystrici a pochádzame z tohoto mesta. Sme z rôznych častí mesta, a preto sme sa nevedeli rozhodnúť, históriu ktorého sídliska máme spracovať v tejto súťaži. Nakoniec sme sa rozhodli nie pre jedno sídlisko, ale spracovali sme jedno z najúspešnejších období v histórii nášho mesta. Je to doba, kedy bolo mesto vychýreným producentom medi nielen v Európe, ale v celom svete. Ba i za jeho, vtedy známymi, hranicami!
Som hrdý, bohatý a šikovný kupec z jedného z najväčších prístavov v Európe – z Benátok.
Predávam i kupujem tovar z ďalekých krajín Orientu a som predovšetkým lodiarom. Teraz som na ceste do chýrneho banského mesta v samom srdci Európy. Cestujem do Bystrice!
Vchádzam do malebného mesta, bránou od rieky Hron. Moje kroky vedú okolo kostola, práve prebieha omša. Na trávniku pred kostolom šantia deti, na okraji lesa sa potuluje akýsi zbojník.
Hoci je vonku krásne, mám v meste povinnosti. Kočiš ma vezie do bane na meď. Je v dedinke Špania Dolina, ktorá je povestná svojimi šikovnými čipkárkami. V bani je veľa nerastného bohatstva! Baníci opracúvajú kamene a všade sa víri prach, dýcha sa tu veľmi ťažko. Pod nohy nám svieti iba lampáš.
V bani som už videl dosť, nechám sa jedným z baníkov odviezť späť do mesta. Sadnem si ku nemu na voz s meďou a ideme ku Striebornej bráne, kade sa ruda vozí do mesta. Ideme po malebnej ulici lemovanej stánkami s jedlom a náradím pre baníkov aj iných remeselníkov. Ľudia zdravia zašpineného baníka.
Rudu sme priviezli do medeného hámru. Tu sa vozík vysype do velikánskych taviacich kotlov. Ruda sa oddelí od kameňa a roztavený kov stečie žľabmi do velikánskeho kotla. Už je tu čistá meď! Potom ju rozvezú do kováčskych dielní.
V kováčskej dielni ju kováči opracúvajú rozličnými nástrojmi. Kladivami malými i veľkými tlčú, na nákovách tvarujú meď podľa potreby. Je tu špina a hluk. V krbe horí oheň. Kováč je spotený a zašpinený. Neustále pracuje, neustáva. Na stenách dielne má zavesené náradie aj hotové výrobky. Cez okno vidieť mesto, všade je ruch. Ku oknu sa nahrnuli deti, chcú vidieť ligotavú meď.
Som rozhodnutý kúpiť všetku meď, ktorú mi ponúknu. Potrebné je dohodnúť sa s mediarom na cene, ktorá bude výhodná pre nás oboch. Pozvali ma na honosnú večeru, tak viem, že medi je dostatok a predajú ju radi. Dohodli sme sa na dobrej cene, som spokojný!
Veziem si meď do Benátok, kde ňou okovajú dná lodí určených pre španielsky kráľovský dvor. Robotníci ťahajú laná, zabíjajú klince, ohýbajú meď. Všetkých riadi hlavný konštruktér, ktorý je skutočným odborníkom vo svojom fachu. Okolo poletujú čajky.
Hotovú loď predávam Španielom. Krásna ako skutočný kráľovský koráb! Vraj ju dajú moreplavcovi Kolumbovi, ktorý sa na nej bude plaviť do Indie. Chce nájsť novú cestu.
Loď nazvali Santa Maria! Onedlho sa už plaví cez šíre more do Indie. Po dlhých týždňoch sa jej do cesty postaví slnkom zaliaty ostrov. Európania na ňom objavia ľudí s tmavou kožou, ktorí nerozumejú reči objaviteľov. A keďže si Kolumbus myslí, že je v Indii, nazve ich Indiánmi. Ešte netuší, že objavil nový kontinent! Vďačí za to aj lodi, ktorá odolala nástrahám takej dlhej plavby a bola okovaná meďou z Bystrice.
Naše mesto je krásne a má aj bohatú históriu, ktorá by nemala ostať v zabudnutí. Či je tento príbeh pravdivý sa už s istotou nedozvieme, vraj to tak skutočne bolo. Pri srdci nás zahreje, že naša meď, kus histórie tohto mesta, bola známa a cenená po celom svete.










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára