Komunitná nadácia Zdravé mesto otvorila tento Blog, aby vytvorila priestor pre tých, ktorí majú radi naše mesto a zaujímajú sa o jeho históriu. Veríme, že sa nám podarí predstaviť zaujímavé, pekné a možno i kontroverzné miesta a momenty z histórie Banskej Bystrice. Cez uverejňované príbehy a povesti z histórie mesta chceme rozvinúť diskusiu o tom, aká bola Banská Bystrica a jej obyvatelia, aká je a aká môže byť. Budeme radi, ak vás zverejňované príspevky budú motivovať k premýšľaniu o tom, v akom meste chceme žiť dnes a v budúcnosti, čo nám chýba, čo môžeme a chceme urobiť, aby sa nám tu žilo dobre.

utorok 8. marca 2011

víťazná práca súťaže Čo potrebuje Banská Bystrica

„Čo potrebuje Banská Bystrica ?“ 4 bláznivé nápady , autorka Zuzana Borošová

Banská Bystrica potrebuje nápad, miesta na život, zvyky, environmentálne prístupy, mestské maličkosti, hry, fóra na spoluprácu, transparantnejšie fungovanie mestského úradu, viac mestských sviatkov a iné. Podobné potreby si vytvárajú aj ostatní ľudia, čo majú vzťah k Banskej Bystrici. Pomerne z veľkej časti to, čo sa deje v meste, je odzrkadlením toho, akí ľudia v ňom žijú. Keď sa niečo deje, niečo s tým proste musia urobiť. Podporiť, protestovať, dennodenne sa tešiť z prostredia a z ostatých ľudí naokolo.

Potreby sa vytvárajú ľuďmi, a pokiaľ tie nie sú menované a naplňované, mesto stagnuje, skapal tam pes. Bystrica potrebuje ľudí, čo menujú svoje potreby a dokážu si ich napĺňať.

Prakticky sa dá o meste vždy rozmýšľať z dvoch pohľadov. Z pohľadu obyvateľov, mešťanov a pozerať sa na aspekty ako sa im v meste žije – zamestnanosť, kvalitu školstva, voľnočasové aktivity namierené na všetky vekové skupiny. Na druhú stranu z pohľadu návštevníkov, ktorí prídu do mesta cestovať, zaujímať sa o to, ako tam tí mešťania žijú, alebo žili, čo v meste majú, čo je na Meste zaujimavé. A tu som sa dostala k bodu, na ktorý by som chcela nadviazať moje štyri bláznivé nápady pre Banskú Bystricu a jej potenciál ako zabezpečiť čo najlepší život pre mešťanov, a tak následne zaujímavejší zážitok pre návštevníkov.

Byť známy a zaujímavý sa dá docieliť najrôznejšími spôsobmi. Najbezpečnejší spôsob je taký, keď robíte v meste niečo tak výnimočné, že sa jednoducho nedá nebyť slávnym. Keď sa zamyslíte, Bystrica je významné slovenské mesto, udialo sa tu SNP, máme pekné námestie a sú naokolo pekné hory. Hm to je fajn, ale je veľa slovenských miest s podobnou charakteristikou a preto mám nápad, ako sa dá vyťažiť niečo unikátne z toho, čo sa v Bystrici už nachádza a teda by to dokázalo vytvoriť niečo nové, ale zároveň vlastné, svoje, bystrické. V Banskej Bystrici máme jednu umeleckú školu, ktorá je súčasťou mesta už niekoľko desaťročí, každý rok na nej tvorí deň čo deň vyše stovka umelcov. Akadémia umení by mohla uskutočniť doživotnú kolaboráciu s Mestom na základe ktorej sa ulice a námestia Bystrice stanú priestorom pre tvorbu študentov akadémie a tak by mohla vzniknúť celoročná výstava street artu. Urbárny priestor Mesta by sa stal pre mešťanov jedinečným dejiskom stretnutia so súčasným umením v každodennom živote, a tak by obyčajní mešťania mohli zúžitkovať existenciu umeleckej školy vo vlastnom meste. A keďže Akadémia umení je škola, s obmieňajúcimi sa študentmi každý rok, pouličná výstava by sa taktiež mohla obmieňať v pravidelných intervaloch – a pretvoriť Bystricu okrem významného mesta, dejiska SNP s pekným námestím a horami aj na mesto street art-u, čo je jedinečný koncept, ktorý by sám o sebe prilákal pozornosť.

Keďže, bol práve predstavený prvý nápad o zlepšení života v meste, súvisiaci s urbárnym priestorom, odbočím na chíľku s malým komentárom. Banská Bystrica je slovenské mesto v európskom štáte, a preto je to aj európske mesto a tak sa k tomuto faktu treba správať zodpovedne. Európa je známa tým, že z nej cítiť atmosféru minulosti, a to uchovávaním si pamiatok aj napriek súčanému vývoju, alebo lepšie povedané popri súčasnom vývoji. Myslím si, že tendencie najrôznejších developerov zasahovať do mestských častí v Bystrici prudko kontrastujú s uchovávaním si historického vzhľadu mestských častí. Podľa mňa Bystrica potrebuje razantne odmietať necitlivé architektonické zásahy. Naopak, vítať iniciatívy ktoré otvoria v Bystrici debatu o tom, ako Mesto vyzeralo v minulosti napr. výstavou fotiek vo veľkých rozmeroch, alebo inako. Podporovať mešťanov aby nedovolili ničiť mesto ak môže vyzerať krajšie v pôvodnom stave.

Mojim druhým bláznivým nápadom je, opäť, odvolávať sa na historický vzhľad mesta a európsky charakter mesta a to v oblasti prepojenia urbárneho priestoru so zeleňou. Myslím si, že Bystrici chýba rozsiahly park kde by sa dal v širokom zmysle tráviť voľný čas, pretože momentálne takýto rozsiahly priestor na aktivity typu korčuľovanie, behanie, prechádzky v rámci logistiky Mesta neexistuje. Opäť sa dá odrážať od toho, čo už v Meste je a ťažiť z toho na plno. Fenomén rieky, tečúcej cez mesto – čo v prípade Bystrice znamená takmer cez centrum mesta je v mnohých mestách využívaný na vytvorenie príjemného korza, spojeného so zeleňou. Hron je jednoznačne dominantným prvkom pretekajúcim cez mesto a má potenciál byť rekreačným, estetickým, multifunkčným zdrojom pre mesto. Prekážkou je rušná premávka ktorá oddeľuje najstaršiu časť mesta s Hronom. Tento problém by mohol byť vyriešený vytvorením pešej zóny umožnenej uvoľnením premávky z budovaného obchvatu.

Mojim tretím bláznivým nápadom je akési naväzovanie na už spomenuté nápady a to to, že Bystrica potrebuje ťažiť. Ako v minulosti ťažili striebro a meď, v roku 2010 by sa mohli ľudia nachvíľočku zastaviť, napr. na Námestí SNP a poobzerať sa z akých zdrojov by sa dalo ťažiť, z toho všetkého ukrytého v meste v tomto období. Použila som slovo ukrytého, lebo o veľa veciach čo sa v Meste deje, proste obyvateľ nemá veľmi vedomosti. Ťažiť z tých rôznych organizácii, inštitúcii, divadiel, klubov, kde každý väčšinou kope za seba. Z tých všetkých výborných organizácii kde pracujú výborní ľudia, by sa dalo vytvoriť aj výborné mesto. Bystrické neziskovky by mohli tri krát do roka spoločne vytvoriť fórum, na ktorom by si navzájom pomohli napĺňať svoje ciele, zdieľať vedomosti o Meste a pomôcť si pri hľadaní rôznych zdrojov, spoločne tak plánovať zlepšenie života v Bystrici.
Podobné fórum kultúrnych inštitúcii by mohlo priniesť nečakaný zvrat v živote mesta a to v podobe kalendáru, keď si divadlá alebo múzeá budú dohadovať dátumy svojich plánovaných akcii počas roka a tak sa nemusí opakovať situácia, keď sa tri veľké kultúrne udalosti v roku dejú v jeden víkend.

Posledným nápadom je bohužiaľ, niečo, čo v Bystrici ešte nieje, resp. je, ale bolo by fajn keby toho bolo bývalo viac. Mám na mysli mestské sviatky. Naše mesto má Radvanský jarmok hlboko vo svojich základoch zapečatené, a keď sa len spomenie slovo Radvanský jarmok, väčšine obyvateľom sa rozprúdi chtíč – volajúci ide sa do mesta! Mestský sviatok je proste čas, keď sa obyvatelia nahromadia za nejakým účelom na námestí, v uliciach. Je to pomerne dôležitý čas, lebo sa dá z tej masy ľudí identifikovať Mesto s ľuďmi, čo samozrejme nieje vždy prípadom, ale pravdepodobnosť je nejaká. Podobný takýto čas v Bystrici sa deje počas Vianoc, keď sa tendencia stretávať sa pri vianočnom punči pretavila do tradície. Potrebovali by sme v Bystrici možno viac takýchto príležitostí zidentifikovať sa s mestom, alebo na druhej strane, ubezpečiť sa, že aspoň tie dva bystrické mestské sviatky, ktoré prilákajú ľudí do mesta, majú takú úroveň, akú Mesto má, a chce mať.

Samozrejme, moje nápady neriešia všetky potreby mesta, ale mohli načrtnúť aspoň spoločensky orientované potreby mestkého života, ktoré by nečakane mohli zmeniť veľa vecí v Bystrici verím, že k lepšiemu. Napokon, chcem toto moje malé snívanie ukončiť, tým, že sa prebudím a uznám, že veľa z toho, čo som napísala, si vyžaduje obrovsky veľa energie a chuti. Lenže zatiaľ svet ináč, ako taký, v ktorom to, čo sa deje, závisí na ľuďoch, nevidím. Aj ten bystrický svet. Čiže, čo potrebuje Bystrica? Teba! Vás!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára