Komunitná nadácia Zdravé mesto otvorila tento Blog, aby vytvorila priestor pre tých, ktorí majú radi naše mesto a zaujímajú sa o jeho históriu. Veríme, že sa nám podarí predstaviť zaujímavé, pekné a možno i kontroverzné miesta a momenty z histórie Banskej Bystrice. Cez uverejňované príbehy a povesti z histórie mesta chceme rozvinúť diskusiu o tom, aká bola Banská Bystrica a jej obyvatelia, aká je a aká môže byť. Budeme radi, ak vás zverejňované príspevky budú motivovať k premýšľaniu o tom, v akom meste chceme žiť dnes a v budúcnosti, čo nám chýba, čo môžeme a chceme urobiť, aby sa nám tu žilo dobre.

utorok 8. marca 2011

Postrehy a nápady študentov, ktorí sa zúčastnili súťaže o najlepšiu esej na tému „Čo potrebuje Banská Bystrica“

Andrea Štulajterová, Banská Bystrica – mesto študentov

...“ Banská Bystrica je mestom študentov. V Banskej Bystrici študuje vyše desať tisíc študentov z celého Slovenska. Pri takom veľkom počte, sú tu nedostatočné kapacity na internátoch a každý, komu sa podarí získať miesto na internáte je „šťastkárom“. Ostatní si musia zháňať rôzne lacné ubytovne, 1-2 izbové byty, v ktorých je niekedy aj 5 ľudí, aby takto ušetrili aj na iné výdavky, ktoré si štúdium a život v meste vyžaduje.

Prichádza najväčší problém mesta Banská Bystrica. Samozrejme toto je len môj pohľad na vec. Kam sa ísť odreagovať, keď nechcem len tak posedávať v nejakých drahých kaviarňach, kinách, divadlách a míňať tam buď to rodičovské, alebo svoje peniaze, ktoré sa v dnešnej dobe veľmi ťažko popri škole zarábajú. Mala som možnosť prežiť krátky čas v Londýne a preto viem, že napríklad pre mladých ľudí a najmä študentov tam existujú rôzne komunitné a relaxačné centrá, verejné knižnice, ktoré sú pre študentov úplne zdarma a každý kto chce si tam nájde to svoje. ... Bolo by v nich množstvo zábavných, spoločenských hier, oddychové priestory, nejaké oddychové miestnosti na posedenie, kde by sa hlavne nefajčilo, hrala by tam príjemná hudba a mladý by tam chodili napríklad len preto, že sa stretnú a porozprávajú v príjemnom prostredí. To isté si myslím aj o našich parkoch, ktoré som v Londýne naozaj obdivovala. Mládež sa tam stretáva, ležia na tráve, robia si pikniky, čítajú si knihy, alebo sa učia príjemnom prostredí. Parky síce v Banskej Bystrici máme, ale sú malo udržiavané, chýba im duša a myšlienka a to sú veci, ktoré by sa dali zrealizovať bez väčších finančných nákladov. Veď predsa tých desať tisíc študentov chce niekam zájsť a neprísť domov nasmradení od hlavy až po päty cigaretami. ...

Ďalšia vec, ktorá tu mne, mojej rodine a mojim kamarátom chýba je skutočne pekné kúpalisko, .... keby tu bolo niečo kvalitné, kde by sa ľudia cítili príjemne, tak aj napriek ekonomickej kríze a nie najlepšej finančnej situácii mnohých ľudí, verím, že by nebola núdza o návštevníkov. Veď, každý človek má rád, popri svojich povinnostiach, oddych a relax s ľuďmi, ktorých má rád.

Napriek všetkému, čo mi v Banskej Bystrici chýba, som rada, že žijem práve v tomto peknom meste s nádhernou, okolitou prírodou, ktorá je ozaj jedinečná. Verím, že každé miesto a mesto je také, aké si ho vytvoria samotní ľudia, ktorí tam žijú. Viem, že ak chceme mať doma prijemne a pekne, tak si musíme pekne zariadiť a upratať, lebo to nikto nepríde urobiť za nás. Tak isto je to aj s mestom. Najprv si musia samotní obyvatelia uvedomiť, že za prostredie v ktorom žijú, zodpovedajú hlavne oni samotní a potom je dôležité pre každé mesto, aký ľudia sa starajú o jeho chod. Každému hospodárstvu sa darí podľa toho, aký je jeho gazda. Pri zamyslení sa nad témou tejto eseje, by možno mnohých apadlo vymenúvať nejaké materiálne nedostatky nášho mesta, ale podľa mňa sa dá odpoveď na tuto tému zhrnúť do jednej vety: Banskej Bystrici chýbajú LEN uvedomelí obyvatelia, ktorí sa nebudú pozerať z okien, keď budeme zbierať papieriky popred panelák, ale nám prídu pomôcť a múdry a čestný gazda, ktorému bude na našom meste záležať.

Jakub Forgács, Ihriská pre všetkých

... " Na každom sídlisku v Banskej Bystrici nájdeme hneď niekoľko detských ihrísk, čo je síce veľmi chválihodné, ale má to jeden háčik. Sú to totiž detské ihriská limitované vekom a hmotnosťou detí, ako aj rozmermi. Ponúkajú im presne to, čo potrebujú. Nezáväzné odreagovanie, relax a vybitie si nadbytočnej energie ale hľadajú aj tí starší – študenti a pracujúci. Vo svete je bežné, že skoro v každom väčšom meste nájdete aj ihriská pre dospelých. Sú to miesta, kde bez potreby vysokých výdavkov a rôznych iných obmedzení, môžu cvičiť svoje telo, baviť sa a súčasne získavať aj psychickú pohodu. Nemusí ich baviť futbal, alebo hokej a predsa majú kde zmysluplne tráviť svoj voľný čas. Práve ihriská zložené z väčších preliezok, hrázd a múrikov sú tým najlepším priestorom, kde aj tie “staršie deti“ môžu slobodne trénovať prekonávanie prekážok, čo sa v konečnom dôsledku prenesie aj do celkovej pohody v ich životoch.

Veľa športovcov a spisovateľov predpovedá práve takýmto nesúťažným aktivitám veľkú budúcnosť. Ľudia budú na tréningoch miesto súperov vidieť priateľov a ich jediným sokom bude ich vlastné telo – ten najsilnejší súper, ktorého môžu prekonávať celý život. Nevravím, že takéto ihrisko zmení životný štýl mladých ľudí, ale myslím si, že minimálne dokáže pohltiť značnú časť ich energie, ktorú často nezmyselne využívajú na alkoholové výjazdy a bitky. Banská Bystrica by v tomto na Slovensku mohla ísť príkladom ostatným mestám a skúsiť niečo nové, čo by ľudí pritiahlo a aspoň trochu odpútalo od ich zlozvykov."

Lucia Škultétyová, Ak 21. storočie nebude ekologické, 22. storočie nemusí byť vôbec

... „ Dnes si to neradi pripúšťame, ale okrem krízy ekologickej, je aktuálna aj kríza hodnôt. Chronologická postupnosť v tvrdení mnohých ekofilozofov a ekoetikov, že ak 21. storočie nebude ekologické, 22. storočie nemusí byť vôbec trefne akcentuje podstatu problematiky. Na otázku „Čo potrebuje Banská Bystrica ?“ je odpoveď jednoduchá. Potrebuje občanov, ktorí sú ekologicky gramotní. Samozrejme tak, ako každé mesto aj Banská Bystrica potrebuje bežnú starostlivosť o údržbu ciest, celkový vzhľad mesta, nové projekty. ... treba začať kooperovať s mládežou v otázke ekologickej gramotnosti... Ja, ako budúci pedagóg, mám predstavu ako zvyšovať ekologickú gramotnosť. Vyučovaním spojením so zážitkovým učením."

Marcel Páleš, V srdci, v ktorom žijem, počujem silné búšenie

... "Starosť o naše mesto je teda pohnútkou, ktorá by sa mala rodiť v každom človeku, ktorý presahuje hranice svojho egoizmu a vidí aj za oceán svojho narcizmu.

... viesť detí či mladých, ale aj ostatných k láske, k múdrosti a prosociálnosti. Takže človeka považujem za základnú stavebnú tehlu v tomto veľdiele.

... Mladí ľudia a ich výchova predstavuje podstatné východisko pre budúcnosť ako aj súčasnosť. Vzniká potreba podporiť školstvo, ktoré má v Banskej Bystrici bohaté tradície. Na každom stupni (základné, stredné i vysoké školy) však treba zabezpečiť pedagógov, ktorí budú k výchove a vzdelávaniu študentov pristupovať tvorivo a pomôžu im vyrásť v zrelé osobnosti, čo by apriori malo byť jedným z hlavných cieľov školy.

... Starosť o parky, zeleň mesta a prírodné oblasti vôbec znamená krajší vzhľad mesta. Vytiahneme tak z obydlí nudiacich sa ľudí, mesto viac ožije. Takisto to pritiahne cudzincov, ktorí sa sem budú s radosťou vracať.

... za východisko pri riešení rastu Banskej Bystrice vidím práve orientáciu pozornosti na ľudí. Baníci tu kedysi dolovali poklady vo forme drahých kovov. Vezmime si z nich príklad – hľadajme poklady, ktoré ukrýva mesto – jeho história, ale aj súčasnosť. Mnohé z tých pokladov driemu práve v nás samotných. Starajme sa o toto vzácne srdce."

Juraj Havlík, Čo potrebuje Banská Bystrica

... „ zjednotiť MHD! Prestať už konečne s výstavbou všetkých tých zbytočných polyfunkčných objektov, ktoré so sebou prinášajú nadriadenosť materiálnych hodnôt! V žiadnom prípade nedovoliť výstavbu v lokalitách, ako sú Urpín alebo park pri Pamätníku SNP, nehovoriac o Mestskom parku! Obnoviť posolstvo PKO! Prestať hazardovať s vlastníctvom mesta ako je napr. Dom kultúry, ... Obnoviť športového ducha Bystrice! Zbaviť sa korupcie! Rozdeľovať financie na základe jasne daných priehľadných podmienok! Podporovať mladú iniciatívu! Podporovať starú iniciativu! Celkovo vytvárať zázemie, pri ktorom sa dá pohnúť vpred avšak udržiavať a zveľaďovať to pôvodné. Hľadať kompromisy a rovnováhu a nie uskutočnovať jednostranne obmedzené kroky...

... „ale príčiny všetkých ťažkostí a radostí ma vždy privedú k ľudským hodnotám a k schopnosti nosiť v sebe pokoru.“

Lenka Kučeráková, Aktívni ľudia sú základom rozvoja komunity

... „Kto má však realizovať tieto zmeny, ak nie my – samotní obyvatelia Banskej Bystrice? Podľa môjho názoru preto Banská Bystrica v prvom rade potrebuje ľudí, a to aktívnych ľudí, ktorí majú záujem participovať na zveľaďovaní svojho mesta. Je ním každý obyvateľa tohto mesta, ktorý má záujem o rozvoj svojej komunity.

... Preto je dôležité rozvíjať neformálny druh komunitného vzdelávania. Poskytovať atraktívnym spôsobom ľahko dostupné informácie pre všetkých obyvateľov mesta. Nevyhnutné z tohto hľadiska sú najmä informácie o: spôsobe fungovania mestskej správy, inštitúciách v meste, komunitných organizáciách, aktuálnom dianí v meste, možnostiach aktívneho zapojenia obyvateľov do rozvoja mesta. Práve kvalitné a prístupné informácie z tejto oblasti môžu motivovať a aktivizovať Bystričanov v podieľaní sa na pretváraní mesta.

Z tohto dôvodu by mestská správa, mestské inštitúcie a komunitné organizácie mali vo vzájomnej spolupráci organizovať kultúrne podujatia spojené s prezentáciou týchto informácii. ....

.... poradenstvo, dialóg a spolupráca.

V rámci poradenstva by mesto, jeho inšitúcie a komunitné organizácie mali byť ústretové voči obyvateľom komunity a uvítať záujem Bystričanov o snahu podieľať sa na vývoji mesta. V prvom rade by však mali komunikovať hlavne medzi sebou a disponovať všetkými potrebnými informáciám. Na základe tejto spolupráce by ich mali poskytovať záujemcom.

Treba diskutovať. Diskutovať v tomto význame neznamená len poskytovať informácie. Ide tu o dialóg obyvateľov mesta a ich komunity. Obe strany by mali mať možnosť predostrieť svoje otázky, požiadavky a názory. Tento proces má spájať a viesť k hľadaniu spoločných ideí, vhodných odpovedí i riešení.

... Z toho vyplýva, že Banská Bystrica potrebuje vytvorenie vzájomnej siete medzi mestskou správou, inštitúciami v meste a jej obyvateľmi. Vzájomnú výmenu informácii, rád, názorov a hlavne vzájomnú podporu pri realizovaní zmien ktoré podnecujú rozvoj tejto komunity.

Čo teda treba robiť? Treba sa začať zaujímať o mesto, v ktorom žijeme a nehľadať výhovorky prečo niečo nespraviť, ale snažiť sa nájsť spôsob ako dosiahnuť to najlepšie pre mesto a tým aj pre nás samých. Dôležité je predovšetkým prekonať dávno naučený stereotyp správania, ktorí nám hovorí: Nehas čo ťa nepáli.....

Každý z nás má predsa určite predstavu o svojom vysnívanom meste, v ktorom sú jeho obyvatelia šťastný a majú medzi sebou dobré vzťahy. O meste, ktoré sa zaujíma o svojich obyvateľov a v ktorom všetky inštitúcie poskytujú kvalitné služby.

Predstava je však trochu iná ako realita. Je jasné, že vždy sa budú objavovať nové a nové potreby obyvateľov Banskej Bystrice a práve tie by mali podnecovať k rozvoju a napredovaniu mesta. Potreby mesta a jej obyvateľov by mali byť teda výzvou a zároveň podnetom k aktivite a k snahe o vytváranie kvalitných podmienok pre život v meste.

Naozaj len od nás závisí, koľko zelene, parkov a ihrísk budeme mať v meste a či sme ochotní tolerovať neporiadok v týchto priestoroch. My sa musíme rozhodnúť či sa chceme podieľať na ochrane životného prostredia, hoci len sparovaním odpadu, alebo rešpektovaním turistických chodníkov. Je na nás ako sa postavíme k nedostavaným priestorom, ktoré využívajú bezdomovci a k novostavbám, ktoré ohrozujú prírodu. My rozhodneme o tom, ako riešiť problematiku opustených zvierat na ulici. V prípade odvážnejších plánov sa dokonca môžeme zaoberať problematikou nezamestnanosti, bezdomovcov, či drogovo závislých.

Dôležité by však nemalo byť len upozorňovať na tieto problémy ale aj na možnosti ich riešenia. Preto každý z nás by sa mal zamyslieť ako sa môže podieľať na rozvoji svojho mesta a tým vlastne prispieť aj k svojej spokojnosti. Máme na to odvahu?“


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára